Idea development – Research

Vi har fått i oppgave å studere hamburger kjeden McDonald´s og forklare hvilke deler av SCAMPER-metoden som er viktige i bedriftens utvikling.

SCAMPER er en metode man kan bruke til kreativ tenking. Den gir oss 9 måter vi kan manipulere et objekt eller en idè.

  • Substitute something – Erstatte noe.
  • Combine it with something else – Kombinere det med noe annet.
  • Adapt something to it – Tilpasse noe til det.
  • Modify or Magnify it – Endre eller forstørre det.
  • Put it to some other use – Bruk det på en annen måte.
  • Eliminate something – Ta bort noe.
  • Reverse or Rearrange it. Vend det, eller omorganiser det.

I 1937 åpnet Patrick McDonald «The Airdrome», en bod som solgte hamburgere og appelsinjuice ved Route 66. På 78 har denne ene boden utviklet seg til å bli verdens største kjede av hamburger fastfood resturanter. De serverer ca. 68 millioner kunder hver eneste dag, fordelt på 35.000 resturanter i 119 land.

I 1940 overtar Patricks sønner Richard og Maurice bedriften og flytter flytter «The Airdrome» bygningen til San Bernadino, og gir den navnet McDonald´s Bar-B-Q. De utvider menyen til å bestå av 25 retter. Stedet ble et populært sted for ungdom.

Modify: De endrer navnet.
Magnify: De forstørrer menyen.

I 1948 legger de merke til at så og si all profitt kommer fra hamburgersalg og de stenger resturanten i flere måneder for å bygge om, og inkludere deres innovative oppfinnelse «Speedee Service System» – hamburgere på samlebånd.

Når resturanten åpner igjen heter den kun McDonald´s og serverer kun hamburgere, cheeseburger, brus, milkshake, french fries og eplepai.

Rearrange: De omorganiserer måten de lager burgerne på.
Modify: De endrer navnet igjen.
Eliminate: De fjernet store deler av menyen.

I 1951 åpner brødrene opp for franchising av foretningen sin, den første franchisetakeren er Neil Fox. Fox sin McDonald´s åpner i Phoenix, Arizona og dette blir den første resturanten som har det nye «Golden Arches» utseende, designet av arkitekt Stanley Clark Meston og hans assistent Charles Fish.

Modify: Utseende på resturanten blir forandret, resturantene får det lett gjenkjennelige «Golden arches» designet.
Magnify: Brødrene åpner for franchising og McDonald´s blir dermed en resturant kjede.

I 1952 besøker milkshakemaskin selger Ray Kroc resturantens kapasitet og popularitet. Kroc foreslår at de åpner McDonald´s resturanter over hele landet og blir franchiseagent for bedriften. Fire år senere åpner McDonald´s resturant nr. 100. Senere kjøper han hele bedriften av brødrene McDonald.

Magnify: Kroc forstørrer bedriften ytligere.

Mye av grunnen til McDonald´s suksess er at de er svært fleksible når kunder etterspør noe nytt. De lanserte blandt annet «Filet-O-Fish» i et område med mye katolikker som ikke kan spise kjøtt på fredager og i fastehøytiden, kosher alternativer i Israel, halal kjøtt i arabiske land og burger av lammekjøtt i India.

De gikk fra å kun ha kasse-område og noen få sitteplasser til å ha store spiseområder inne så kundene kunne nyte mate der og da.

De lanserte fastfood frokost med Egg McMuffin, fordi flere kunder etterlyste et frokostalternativ.

I 1975 åpnet de McDonald´s første Drive-Thru i Sierra Vista, Arizona slik at du kunne servere soldater fra Fort Huachuca da disse ikke kunne gå ut av bilene sine så lenge de var iført uniform.

Og i 1996 åpnet de til og med en «Ski-Thru» i Sverige.

I de seneste årene har McDonalds prøvd å ffremstå litt sunnere, ved å la kundene velge salat i steden for french fries, og smoothie i steden for brus eller milkshake. De har også forskjellige salater på menyen.

Alt dette er eksempler på bruk av Adapt.

På midten av 70-tallet fant Yolanda Fernández de Cofiño opp «Menu Ronald» (Ronald Meny) som innholdt en hamburger, en liten porsjon French fries og en liten sundae (is-krem dessert) for å hjelpe mødre å få barna deres til å spise. Konseptet fikk oppmerksomhet fra hovedkontoret i Chicago og de ba Bob Bernstein fra Bernstein-Rein Advertising jobben med å videreutvikle idéen.

Han kom opp med idéen å pakke barnas mat i en egen liten eske. Esken inneholdt burger, liten French fries, en pakke med kjeks og en liten leke og Bernstein kalte den «The Happy Meal».

Combine: De kombinerte mat og dessert/leke.

Kilder:

http://www.mcdonalds.com/us/en/our_story/our_history.html
http://www.aboutmcdonalds.com
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_McDonald%27s
http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Meal
http://en.wikipedia.org/wiki/Drive-through
http://www.referenceforbusiness.com/businesses/M-Z/McDonald-s-Corporation.html

2 comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *